Afbeelding 

Middaglezing Week van de Opvoeding: Superdiversiteit in kinderboeken

Opvoeden is samen lachen, huilen, praten, eten... en ook lezen. 
Voorlezen binnen het gezin en daarbuiten heeft een positieve invloed op kinderen. Het heeft een impact op sociaal, emotioneel en cognitief vlak en op de algemene taalontwikkeling. Bovendien is dit een moment van rust en samenzijn. In een superdiverse samenleving is het belangrijk om aandacht te hebben voor herkenbare (hoofd)personages en verhalen voor iedereen!

In het kader van de Week van de Opvoeding bieden we op de campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen op maandag 22 mei een middaglezing aan over superdiversiteit in kinderboeken. Twee startende auteurs, Azmi Latif (Rotterdam) en Sophia Honggokoesoemo (Mechelen) vertellen over hun persoonlijk engagement voor kinderboeken, over Sesam 2.0, over nik-nak, meertaligheid en over het algemeen belang van superdiverse kinderliteratuur.

Sesam? nik-nak?

Vlaanderen is rijk aan heel wat culturen, origines, sociale posities, gewoonten, religies, talen en talenten. Studio Sesam wil die diversiteit zichtbaar maken, mensen en organisaties met elkaar verbinden en bruggen bouwen tussen verschillende gemeenschappen. Van de kleurrijke samenleving maken we samen een warm verhaal. Studio Sesam is een uitgeverij van kinderboeken en een vormings- en coachingsorganisatie i.v.m. interculturele communicatie.

nik-nak® is een merknaam van de Belgische vzw Herkes. 'Herkes' is het Turkse woord voor 'iedereen'. Als vzw willen wij dat ieder kind, ongeacht hoe het in een samenleving terechtkomt, zich veilig en aanvaard voelt en kan uitgroeien tot een volwassene die zijn kwaliteiten inzet. Wij willen helpen bij taalkundige integratie en zijn supporter van wereldburgerschap en leven in diversiteit. Die hulp bieden we met vernieuwende (voorlees)boekjes voor jonge kinderen en hun ouders, waarin we twee talen evenwaardig combineren.

Praktisch

  • Iedereen is welkom op deze middaglezing: studenten van Odisee, maar ook buurtbewoners, professionals, geïnteresseerden, (groot)ouders...
  • Deelname is gratis, incl. een drankje.
  • De kinderboeken van Studio Sesam en nik-nak zullen tijdens dit evenement te koop worden aangeboden.

 

 

Share it now!
Datum 
maandag, 22 mei, 2017 - 12:30 tot 13:45
Organisatie 
Afbeelding 
Doelgroep 

© Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen