Afbeelding 

'Een week mama, een week papa?' Kinderen ondersteunen bij scheiding

VOLZET
Erkend door de Federale Bemiddelingscommissie als vijf uren permanente vorming per lesdag.

Als ouders scheiden, ervaren kinderen verwarring en verlies. ‘Thuis’ wordt vanaf nu ‘bij mama’ en ‘bij papa’. Kinderen staan voor een periode van onrust en onzekerheid, boosheid en verdriet. Dit laat zich zien in hun gedrag. Hun gevoel stuurt hun gedachten en andersom, hun emoties komen tot uiting in wat ze doen. Voor de volwassenen die hen begeleiden komt het erop aan om kinderen vertrouwen te bieden zodat ze opnieuw veiligheid ervaren. Verbinding is hierbij het sleutelwoord. Zo kunnen kinderen ook na een periode van crisis hun veerkracht terugvinden.

In deze bijscholing staat het kindperspectief centraal. We bekijken het signaalgedrag van kinderen in diverse leeftijdsperiodes. We schetsen krijtlijnen voor het omgaan met ‘moeilijk gedrag en moeilijke gevoelens’ bij kinderen. We bekijken hoe we als volwassenen tijdens crisisperiodes een betrouwbaar kader kunnen bieden aan kinderen en jongeren.

Doelgroep: begeleiders van kinderen en gezinnen, bemiddelaars, leerkrachten en iedereen die zich als professional of vrijwilliger inzet voor een goede ondersteuning van kinderen in crisisperiodes.

Lesgever: Claire Wiewauters, pedagoog en psychotherapeut voor kinderen, jongeren en gezinnen. Samen met bemiddelaar Monique Van Eyken schreef ze het boek 'Een week mama, een week papa? Wat kinderen bij een scheiding écht nodig hebben'. (Lannoo, 2014)

Data: vrijdagen 10 en 17 februari 2017, 9u30 - 16u [en op maat]

Locatie: Campus HIG, Schaarbeek

Prijs: 100 euro (Odisee-studenten betalen de helft - vermeld bij inschrijving je studentennummer in het vakje 'mededelingen', en betaal meteen het verminderde bedrag)

De inschrijvingen zijn afgesloten. Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van eventuele toekomstige bijscholingen over dit thema? Laat het ons weten.

>> Zie ook de studiedag 'Omgaan met kinderen en jongeren uit (vecht)scheidingssituaties'

Op uw maat?
Biedt uw organisatie ondersteuning aan gezinnen in crisis? Claire Wiewauters kan voor uw medewerkers een programma op maat samenstellen, gebaseerd op haar  jarenlange ervaring in het werken met kinderen en ouders en de inzichten uit recent onderzoek.

Geïnteresseerd?
Neem contact op via kenniscentrum.hig@odisee.be

 

Thema 
Share it now!
Afbeelding 
Focus 
Claire Wiewauters
Contact 
Claire Wiewauters

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: claire.wiewauters@odisee.be
Locatie: campus HIG, lokaal Anemoon

Share it now!

© Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen